Pianoles

De opzet van de lessen is in principe eenvoudig. Eerst laat je horen wat je in de afgelopen week hebt geoefend. Als er nog moeilijke punten zijn, werken we daar samen aan tot het beter gaat. Vervolgens nemen we de muziek door waar je in de komende week weer mee aan de slag kunt. Vaak loopt het soepel en vlot, af en toe misschien eens wat lastiger, maar samen lukt het steeds weer een stapje verder te komen.

Kinderen

Bij het beginonderwijs is het gebruikelijk om te werken vanuit een bepaalde leergang, ofwel een zogeheten ‘methode’. Een van de meest gangbare lesmethoden voor piano is momenteel ‘Alfred’, een speelse leergang die vooral bij kinderen goed aanslaat. Sommige kinderen werken ook graag met de methode van Hal Leonard, met stukjes die iets minder vanzelfsprekend klinken en wat meer vergen van het muzikaal voorstellingsvermogen. Ook zijn er leuke en goede methodes van Bastien, Thompson en Aaron. Zodra je de beginselen van het pianospel wat onder de knie hebt, komt er steeds meer ruimte om de ‘methode’ los te laten. Je kunt in verschillende stijlen leren spelen en helemaal je eigen smaak gaan volgen: van Mozart tot Adele, van Bach tot Einaudi.

Volwassenen

Voor beginnende volwassenen bestaat er een ‘Adult Course’ van Alfred, waarin theorie en notenlezen sneller worden behandeld. Wanneer men enigszins met de lessen is gevorderd, kunnen steeds gemakkelijker allerlei verschillende klassieke en/of populaire stukken worden uitgezocht, al naargelang de interesse en de aanleg van de leerling. Plezier in het muziek maken staat altijd voorop, waarbij je zult merken dat oefenen allesbehalve een droge bezigheid is, maar iets waar je juist heel veel voldoening aan kunt beleven: ontdekken hoe een muziekstuk in elkaar zit, uitpuzzelen hoe je dat het handigst kunt spelen en het mooist op de piano kunt laten klinken. In de loop van de tijd zal je allerlei nieuwe muziek leren kennen en ga je steeds meer ervaren welke muziek je het meest aanspreekt.